niedziela, 28 lipca 2013

Pan łosoś

Jak wam wspominałam już wcześniej...Co niedziela mam na obiad rybę.. I dzisiaj wyjątku nie było :)
Na moim talerzu gościł łosoś... Tylko zobaczcie  jak smakowicie wygląda.. Ślinka mi cieknie na samo wspomnienie.





A tu zdradzę jak powstało to danie. 


Łosoś pieczony w piekarniku z pomidorami i bazylią
  • Filet łososia (100g)
  • ½ łyżeczki octu z białego wina
  • Listki świeżej bazylii
  • 2 pomidory
  • Młode ziemniaki (4-5 sztuk)
  • 1 łyżka koperku
  • Szklanka mieszanki sałat
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Odrobina soli i pieprz

Filet z łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić i skropić octem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny (kilka razy przewracając). Położyć grube plastry pomidora, posolić i oprószyć pieprzem. Następnie położyć listki bazylii. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-30 min.Ziemniaki ugotować. Drugiego pomidora umyć i pokroić w kostkę. Dodać do umytej sałaty. Polać sosem zrobionym z oliwy z sokiem z cytryny i przyprawami.

POLECAM!! Spróbujcie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz