piątek, 16 sierpnia 2013

Schabik

Co dziś szef kuchni poleca???

SCHAB  Z CZOSNKIEM I SZAŁWIĄ, DUSZONY Z POMIDOREM

Co nam będzie potrzebne:
  • Plaster chudego schabu środkowego (ok. 100 gram)
  • Sól
  • 1 ząbek czosnku
  • Suszona szałwia
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 duży pomidor
  • ½ szklanki makaronu razowego pene
  • Szklanka mieszanki sałat
  • ½ marchwi
  • 3 łyżki jogurtu
  • Ulubione przyprawy

A jak to teraz zrobić: 

Plaster mięsa umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zbić mocno tłuczkiem. Wymieszać czosnek z solą i szałwią. Nasmarować mieszanką schab i zawinąć mięso w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na ok. 1 dzień. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i włożyć plastry pomidora, posolić delikatnie i dusić przez ok. 5min. Na pomidory położyć plaster schabu wyjęte z folii i dusić aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu sprawdzać, czy pomidory i schab nie przywiera do dna, w razie potrzeby dolać trochę wody. Na talerzu na plaster schabu nałożyć sos z pomidorów.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Na talerzu można go polać częścią sosu, który powstał w czasie duszenia mięsa.
Marchew zetrzeć na grubej tarce i dodać do sałaty. Polać jogurtem wymieszanym z ulubionymi przyprawami.




I co dalej??
Trzeba to teraz zjeść

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz