Dlatego zaczęłam szukać zamiennika.. Znalazłam.. To syrop z agawy.
Lubię korzystać z tego co dała nam natura.
Stosuję go zamiast tradycyjnego cukru. Używa się go mniej do słownie odrobinę, a smak dużo lepszy.
A propos smaku... coś on mi przypomina.. Wybaczcie skojarzenie na diecie..lizaki z dzieciństwa..hmmm
Można go kupić w sklepie ze zdrową żywnością,a opakowanie wystarcza mi na jakieś dwa miesiące.
A dlaczego ten syrop??
"Syrop z agawy ma postać dosyć gęstego płynu. Składa się z glukozy i fruktozy. Może przybierać różne barwy, od bardzo jasnej do ciemnej, karmelowej. Jasny syrop z agawy ma neutralny zapach, z tego też względu może być dodawany do przeróżnych potraw, zwłaszcza tych delikatnych w smaku. Syrop w kolorze bursztynowym ma nieco słodszy smak, bardziej intensywny. Polecany jest do potraw bardziej wyrazistych. Ciemnobrązowy kolor syropu świadczy o tym, że posiada wyraźny smak karmelowy. Jest ceniony jako dodatek do deserów czy owoców morza. Ten ostatni rodzaj syropu może być spożywany przez witarian - temperatura jego przygotowywania nie przekracza 41°C.
Poza tym - nektar z agawy cenią zwłaszcza weganie, zastępując nim miód. Ma bardzo dobrą rozpuszczalność w wodzie, więc można nim słodzić także zimne napoje.
Zalety syropu z agawy
Nektar z agawy zawiera fruktozę. To cukier prosty, a co za
tym idzie - jest przyswajany przez organizm dużo wolniej. Poza tym,
zawiera inulinę, czyli naturalny probiotyk, który obniża poziom
cholesterolu, ułatwia pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom.
Dzięki dużej zawartości błonnika poprawia przemianę materii. Jest
wskazany dla każdego, kto chce zrezygnować z tradycyjnego białego cukru,
lub stosuje dietę niskowęglowodanową.Nektar z agawy zawiera wapń, żelazo, potas oraz magnez, jednak ich zawartość jest dosyć mała."

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz