niedziela, 4 sierpnia 2013

Co za połączenie

UFF... Ale dzisiaj upał..

Z cyklu co niedziela "RYBKA". Dzisiaj przestawiam wam mintaja.

Właściwości odżywcze 100 g mintaja:
kcal:     75, (kj:  314 )
białko:  16,7 g
tłuszcz:   0,8 g
jod:      103 µg 
nienasycony kwas tłuszczowy Omega-3:   0,1 g




Co za połączenie.. Pomarańcza z miętą...Hmmm...Akurat na taki upał jak dzisiaj.Orzeźwiające.. 
Ale z rybą?? 
Dostałam ten przepis od dietetyczki z Tuan Club.
Na zdjęciach mintaj pieczony z pomarańczą i miętą ( z brązowym ryżem + warzywka- pomidor i ogórek z jogurtem naturalnym). Danie  bardzo aromatyczne i smaczne.

PRZEPIS NA MINTAJA:
- Filet z mintaja (ok.100 gram)
- 1/2 średniej pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka posiekanej świeżo mięty
Filet oprószyć solą i skropić sokiem z pomarańczy, posypać miętą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie rybę przekręcać kilka razy. Następnie na filecie ułożyć pokrojoną w plastry pomarańczę (ze skórką). Zawinąć w folię aluminiową i do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.20 minut. I gotowe. Smacznego :) 



1 komentarz:

  1. Jak zwykle smakowicie wygląda - też robiłam mintaja w pomarańczach i, mimo mojego wątpliwego talentu kulinarnego, wyszedł naprawdę pycha:)

    OdpowiedzUsuń