Otóż odpowiednia ilość kwasu foliowego w organizmie przyszłej mamy zapobiega wystąpieniu wad rozwojowych u noworodków. Teraz podkreśla się jego istotę również w przypadku profilaktyki nowotworowej. Naukowcy donoszą, że niedostateczna ilość kwasu foliowego w diecie ma związek ze zwiększeniem ryzyka pojawienia się nowotworów, m.in.: jelita grubego.
Już od dawna kwas foliowy uważany jest za regulator wzrostu komórek. Odgrywa on znaczący wpływ na układ nerwowy. Jego odpowiednia ilość w diecie oddziałuje na poprawę samopoczucia i stanu psychicznego organizmu. Kwas foliowy bierze też udział w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek.
Może nie od razu trzeba się suplementów... Wystarczy przyjrzeć się naszej diecie.
Największe ilości folianów występują głównie w zielonych warzywach i owocach. Ilość ich w wybranych produktach przedstawia poniższa tabela (wg Nadolnej i wsp.):
Produkt | Foliany w µg/100 g |
Soja Szpinak Szparagi Bób Brukselka Brokuły Groszek zielony Ziarno pszenicy Ziarno żyta | 360 193 150 145 130 119 90 145 113 |
Kwas foliowy to witamina pomijana. Rzadziej się o niej mówi niż np.: o witaminie C. Jednak jej waga w codziennym menu jest tak samo istotna. Oczywiście zrozumiałe jest to, że przeciętny człowiek nie przelicza czy zjadł wystarczająco tego czy tamtego składnika. Jest to zbyt trudne i pracochłonne. Niech jednak myśl przewodnia tego tekstu zachęca do spożywania różnorodnych posiłków z udziałem 5 porcji warzyw i 3 porcji owoców dziennie. W ten sposób uzupełniać będziemy nie tylko kwas foliowy, ale również i inne witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz