czwartek, 3 października 2013

Pani Kalarepka

Ostatnio jadła bym ją na okrągło... Kalarepka... Uwielbiam...



Wsuwam ją tak po prostu na surowo. Jako przekąskę. Choć znalazłam w sieci sporo przepisów.. Może się skuszę coś z niej zrobić..A wy znacie jakieś fajne przepisy?? Polecacie coś??

A dlaczego właściwie kalarepa??

Właściwości prozdrowotne kalarepy: 
-przyspiesza wydzielanie żółci; 
-poprawia funkcjonowanie układu trawiennego; 
-stosowana w leczeniu zaparć; usuwa toksyny; 
-ma działanie antynowotworowe; 
-neutralizuje wolne rodniki; 
-utrzymuje na stałym poziomie zawartość cukru we krwi; 
-wskazana w profilaktyce zaćmy; 
-sok z kalarepy poleca się jako środek na krwotoki z nosa. 
Kalarepa jest szczególnie zalecana cukrzykom, chorym na hipoglikemię i miażdżycę.

Co kryje kalarepa? 

Kalarepa charakteryzuje się sporą wartością odżywczą i zawartością przeciwutleniaczy. Dostarcza witamin (z grupy B, C, K, beta-karotenu) i soli mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza i fosforu). Już jedna, średnich rozmiarów główka kalarepy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Kalarepa zawiera luteinę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Ponadto korzystnie wpływa na układ trawienny. Dzięki zawartości włókien roślinnych reguluje perystaltykę jelit i jest wykorzystywana w leczeniu zaparć. W swoim składzie zawiera także cholagogę, która przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia trawienie. Kalarepa zaliczana jest do warzyw nieuczulających. Dlatego można ją podawać dziecku od szóstego miesiąca życia. Wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna. 100 gram kalarepy to 27 kalorii. Dlatego może być smaczną formą przekąski. Kolejną jej zaletą jest to, że chociaż jest odmianą kapusty to prawie wcale nie zawiera cholesterolu. Najwyższą wartością odżywczą charakteryzują się młode listki kalarepy, które można wykorzystać jako składnik sałatek. Warto zaznaczyć, że kalarepa najwięcej cennych właściwości zachowuje w formie surowej.Źródło



1 komentarz: