poniedziałek, 7 października 2013

Królowa dynia

Jakoś warzywnie się u mnie zrobiło :)
Dzisiaj w odsłonie dynia.


Na chłodne dni uwielbiam kremy... Ciepłe, sycące i zdrowe :)


Przepis genialnie prosty. Przygotowanie też szybkie  :)

Co nam będzie potrzebne??


Dynia 1,5 kg
Mleko 200 ml
Bulion warzywny 200ml
Czosnek 4ząbki
Gałka muszkatołowa szczypta
Natka pietruszki do dekoracji
Sól i pieprz
Śmietana kremówka ( oczywiście w wersji light bez :) albo tylko trochę dla smaku)
Łuskane pestki dyni 4 garstki


Jak to przygotować?? 

Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku.

Smacznego!! :)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam Dynię:) i wszystkie wariacje kulinarne z nią związane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mówiąc nie pamiętam abym kiedykolwiek jadła dynię...dziwne :P Za to pestki dyni lubię, i to bardzo :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa z dyni? Łał! Kosmos! Ale jakże fascynujący! ;D Mówisz o rożnych rodzajach dyni. Jakie?^^

    Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie na positiveattitudetowards.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Na pewno wykorzystam przepis tylko w wersji bez śmietany:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, zupełnie inny niż mój na zupę z dyni!! Pozdrawiam i zapraszam do Siebie: http://dietetyczne-zmagania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń