wtorek, 5 listopada 2013

Żurawina

Sezon na owoce pomału się kończy..  :( 
Na szczęście możemy nadal kupić owoce suszone.. 

Dzisiaj opowiem wam o żurawinie ( czy to suszonej czy świeżej) :)
Ja osobiście częściej jadam suszoną... Jest ona częstym składnikiem mojego musli :) 

Żurawina nie jest jeszcze bardzo znana w Polsce, a szkoda bo jest jednym z prozdrowotnych owoców.
A co w sobie zawiera??




  • błonnik
  • witaminy  (B1, B2, B6, C, E, karoten)
  •  minerały : sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. 

A na co działają owoce żurawiny

  • mają dobroczynne działanie na układ pokarmowy, ponieważ owoce te mają właściwości probiotyczne – wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej podczas gdy niszczą szkodliwe bakterie;
  • pielęgnują jamę ustną,  zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej, zapobiegają próchnicy i chorobom dziąseł (żurawina ma być dodawana wkrótce do pasty do zębów);
  • są naturalnym remedium na zakażenia układu moczowego poprzez zakwaszanie moczu, działanie antybakteryjne zawartego w nich kwasu hipuronowego,  usuwając bakterie Esherichia coli (E.coli);
  • zwalczają wirusa opryszczki (typ HSV-2), przyczyniającego się do powstania opryszczki narządów płciowych, ponieważ utrudniają one wirusowi penetracje i przyleganie do tkanek;
  • wspomagają leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy poprzez niszczenie bakterii H. pylori;
  • zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych, ponieważ zawierają kwas chinowy, który chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych;
  • obniżają stężenie cholesterolu LDL a podwyższają HDL. Regularne picie trzech szklanek soku z żurawin dziennie podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu we krwi o 10%, co z kolei zmniejsza ryzyko chorób serca o 40%;
  • zapobiegają nowotworom (ale nie tylko, poprzez usuwanie  wolnych rodników, zmniejszają ryzyko wielu poważnych chorób, m.in. nowotworów, zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu);
  • pomagają w dochodzeniu do siebie po zawale. Sok z żurawiny co prawda nie zapobiega występowaniu zawałom, jednak może zmniejszać jego rozległość.

A Wy macie żurawinę w swojej diecie?
Pozdrawiam

3 komentarze:

  1. O tak...żurawina to bogactwo i smak. Kto nie jada niech żałuje, nie wie ile dobrodziejstwa mu umyka. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwieeeelbiam żurawinę! Tym bardziej cieszę się, że to taka skarbnica witamin :D
    Będę zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię żurawinę. :) też ostatnio chciałam pisać posta na jej temat :) bo to owoc godny polecenia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń