SCHAB Z CZOSNKIEM I SZAŁWIĄ, DUSZONY Z POMIDOREM
Co nam będzie potrzebne:
- Plaster chudego schabu środkowego (ok. 100 gram)
- Sól
- 1 ząbek czosnku
- Suszona szałwia
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 duży pomidor
- ½ szklanki makaronu razowego pene
- Szklanka mieszanki sałat
- ½ marchwi
- 3 łyżki jogurtu
- Ulubione
przyprawy
A jak to teraz zrobić:
Plaster
mięsa umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zbić mocno tłuczkiem.
Wymieszać czosnek z solą i szałwią. Nasmarować mieszanką schab
i zawinąć mięso w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na ok.
1 dzień. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i włożyć plastry
pomidora, posolić delikatnie i dusić przez ok.
5min. Na pomidory położyć plaster schabu wyjęte z folii i dusić
aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu sprawdzać, czy
pomidory i schab nie przywiera do dna, w razie potrzeby dolać trochę
wody. Na talerzu na plaster schabu nałożyć sos z pomidorów.
Makaron
ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Na
talerzu można go polać częścią sosu, który powstał w czasie
duszenia mięsa.
Marchew
zetrzeć na grubej tarce i dodać do sałaty. Polać jogurtem
wymieszanym z ulubionymi przyprawami.
I co dalej??
Trzeba to teraz zjeść
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz