Z cyklu co niedziela "RYBKA". Dzisiaj przestawiam wam mintaja.
Właściwości odżywcze 100 g mintaja:
kcal: 75, (kj: 314 )
białko: 16,7 g
tłuszcz: 0,8 g
jod: 103 µg nienasycony kwas tłuszczowy Omega-3: 0,1 g
Co za połączenie.. Pomarańcza z miętą...Hmmm...Akurat na taki upał jak dzisiaj.Orzeźwiające..
Ale z rybą??
Dostałam ten przepis od dietetyczki z Tuan Club.
Na zdjęciach mintaj pieczony z pomarańczą i miętą ( z brązowym ryżem + warzywka- pomidor i ogórek z jogurtem naturalnym). Danie bardzo aromatyczne i smaczne.
PRZEPIS NA MINTAJA:
- Filet z mintaja (ok.100 gram)
- 1/2 średniej pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka posiekanej świeżo mięty
Filet oprószyć solą i skropić sokiem z pomarańczy, posypać miętą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie rybę przekręcać kilka razy. Następnie na filecie ułożyć pokrojoną w plastry pomarańczę (ze skórką). Zawinąć w folię aluminiową i do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.20 minut. I gotowe. Smacznego :)
Jak zwykle smakowicie wygląda - też robiłam mintaja w pomarańczach i, mimo mojego wątpliwego talentu kulinarnego, wyszedł naprawdę pycha:)
OdpowiedzUsuń