Dlatego zaczęłam szukać zamiennika.. Znalazłam.. To syrop z agawy.
Lubię korzystać z tego co dała nam natura.
Stosuję go zamiast tradycyjnego cukru. Używa się go mniej do słownie odrobinę, a smak dużo lepszy.
A propos smaku... coś on mi przypomina.. Wybaczcie skojarzenie na diecie..lizaki z dzieciństwa..hmmm
Można go kupić w sklepie ze zdrową żywnością,a opakowanie wystarcza mi na jakieś dwa miesiące.
A dlaczego ten syrop??
"Syrop z agawy ma postać dosyć gęstego płynu. Składa się z glukozy i fruktozy. Może przybierać różne barwy, od bardzo jasnej do ciemnej, karmelowej. Jasny syrop z agawy ma neutralny zapach, z tego też względu może być dodawany do przeróżnych potraw, zwłaszcza tych delikatnych w smaku. Syrop w kolorze bursztynowym ma nieco słodszy smak, bardziej intensywny. Polecany jest do potraw bardziej wyrazistych. Ciemnobrązowy kolor syropu świadczy o tym, że posiada wyraźny smak karmelowy. Jest ceniony jako dodatek do deserów czy owoców morza. Ten ostatni rodzaj syropu może być spożywany przez witarian - temperatura jego przygotowywania nie przekracza 41°C.
Poza tym - nektar z agawy cenią zwłaszcza weganie, zastępując nim miód. Ma bardzo dobrą rozpuszczalność w wodzie, więc można nim słodzić także zimne napoje.
Zalety syropu z agawy

Nektar z agawy zawiera wapń, żelazo, potas oraz magnez, jednak ich zawartość jest dosyć mała."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz