To mój kolejny sposób na poprawę odporności :) Dodaję do herbaty :)
Pigwa jest witaminową i mineralną bombą. Każdy owoc magazynuje imponujące ilości:
-magnezu
- wapnia
- żelaza
- fosforu
- potasu
- witamin z grupy B
- witaminy C
Właściwości owoców pigwy:
- mają działanie przeciwzapalne
- wspomagają odchudzanie
- pomagają wychodzić z przeziębień
- obniżają ciśnienie
- regeneruje wątrobę,
- przynosi ulgę bolącemu gardłu
- reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi
- niszczy wolne rodniki
- obłożona pigwą rana łatwiej i szybciej się goi
Najczęściej z pigwy robi się nalewki: ) ( swoją drogą bardzo dobra- moja mama robi :) )
konfitury, czy sok. Można też owoce ususzyć i dodać do wigilijnego kompotu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz