Na moim talerzu gościł łosoś... Tylko zobaczcie jak smakowicie wygląda.. Ślinka mi cieknie na samo wspomnienie.
A tu zdradzę jak powstało to danie.
Łosoś
pieczony w piekarniku z pomidorami i bazylią
- Filet łososia (100g)
- ½ łyżeczki octu z białego wina
- Listki świeżej bazylii
- 2 pomidory
- Młode ziemniaki (4-5 sztuk)
- 1 łyżka koperku
- Szklanka mieszanki sałat
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Odrobina soli i pieprz
Filet
z łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić i
skropić octem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny (kilka razy
przewracając). Położyć grube plastry pomidora, posolić i
oprószyć pieprzem. Następnie położyć listki bazylii. Włożyć
do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego
do 180 stopni na 20-30 min.Ziemniaki
ugotować. Drugiego pomidora umyć i pokroić w kostkę. Dodać do umytej sałaty. Polać
sosem zrobionym z oliwy z sokiem z cytryny i przyprawami.
POLECAM!! Spróbujcie :)
POLECAM!! Spróbujcie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz